Blesková zdravá snídaně? 6 sladkých homemade tipů

0
6134
zobrazení
Tipy na jednoduché a rychlé snídaně ve sladké verzi
Tato fotografie poprvé vyšla na dify.cz, © Pavla R.

Že na pořádnou snídani není čas? Popravdě, taky mám někdy ten pocit. V takových okamžicích si musím připomenout, že existuje tolik snadných způsobů, jak si zajistit výborné výživné jídlo hnedka po ránu. A protože tuším, že v tom nejsem sama… přikládám tady takový mini seznam tipů, jak sladce vyřešit snídani. A samozřejmě, všechny varianty musí být tělu prospěšné.

6 skvělých zdravých a rychlých řešení sladké snídaně:

  • Granoly a müsli
  • Overnight oats
  • Ovesná/obilná kaše
  • Syté smoothies
  • Koláče, buchty, muffiny
  • Sušenky

Granoly a müsli

Tipy na jednoduché výživné sladké snídaně - domácí granola
Tahle fotka poprvé vyšla na dify.cz, © Pavla R.

Granola je zapečená snídaňová směs a müsli je v podstatě sypká směs bez pojiva. Tak nějak bych viděla rozdíl mezi oběma. Ale ve finále na tom ani tak nesejde. Důležité je, že se jedná o směs předem připravenou do zásoby. Jejich základem jsou kvalitní, ideálně minimálně zpracované suroviny. Najdeme tam tak obiloviny a pseudoobiloviny (třeba i bezlepkové), ořechy a semínka, ovoce, koření a spoustu dalších doplňkových ingrediencí jako kakao nebo karob, prášek z mořských řas atd. Při přípravě granol se pak často používají i kvalitní tuky a někdy sladidla – vedle cukru taky med, javorový syrup, melasa… Možností je spousta a výhodou je možnost dokonale si recept přizpůsobit sobě.

Při přípravě těchto směsí se taky bezvadně uplatní například rozemleté ořechy zbylé od přípravy ořechového mléka

Jinak… granolu i müsli můžeme podávat s mlékem nebo jogurtem, ať už klasickým nebo rostlinným.

A tady odkazy na recepty: jednoduchá granola – základní recept, pohanková bez lepku s jahodami, karobová s meruňkami a kokosem

Overnight oats

Pár let zpátky se objevily snídaně typu overnight oats a byl jich plný internet. Tyhle skleničky nebo mističky obvykle obsahují ovesné vločky a nějakou tekutinu plus další ingredience dle chuti. Celý fór spočívá v tom, že se připraví v předstihu – typicky večer předem – a uloží se do lednice. Ráno jsou už vločky měkké a výsledek připomíná ovesnou kaši.

Tady přikládám nějaké recepty: základní recept, čokoládová s banánem

Ovesná/obilná kaše

Domácí ovesná kaše - jednoduchá sladká snídaně
© Pavla R.

Naprostá klasika. Ale možná se na ni zapomíná občas. Někdy ale může být i tak rychlá záležitost zdržovačkou, obzvlášť po ránu. Můžeme ale zase v předstihu dát namočit vločky, díky tomu ráno stačí směs v podstatě už jen ohřát.

A recepty pro inspiraci: základní verze ovesné kaše, s banánem a lněným semínkem, s jablkem, medem a pekany

Syté smoothies

Smoothies jsou super, ale někdy jsou přeci jen docela hladové. Aspoň já s ovocem a zeleninou po ránu nevyžiju. Máme ale možnost smoothies udělat v sytější variantě, třeba když použijeme kefír, ořechové mléko, vločky, semínka… Důležité je předem vědět a ideálně i nachystat suroviny.

Koláče, buchty, muffiny

Že to zní jako luxus? On je! A my si ho klidně můžeme dovolit. Existují spousty receptů na výborné zdravé koláče, buchty, muffiny, cupcaky, které jsou jak dělané pro busy lidi. Za 10 minut práce můžeme mít nachystané snídaně nebo svačiny na celý týden!

Moje oblíbené kousky jsou třeba tyto: jablečný koláč s pekany, vločkový s jablkem a skořicí, makovec s banánem

Sušenky

Sušenky na první pohled vůbec nezapadají do konceptu zdravé snídaně. Ale! Sušenky se dají udělat i ve zdravém provedení. Jako u ostatních pečených dobrot, i tady máme možnost časově nenáročných řešení.

Zkusit můžete třeba tyhle: badyánové s brusinkou, celozrnné a la koka, jednoduché celozrnné

A rada na konec: najděte si systém

V kuchyni se dá neskutečně čarovat i s málem času. I hodně časově vytížený člověk si může spoustu věcí připravit a jíst tak dobře a zdravě. Je potřeba si ale najít svůj systém. A jeho součástí je určitě:

  • plánování – jídelníčku i nákupu
  • pravidelnost činností (třeba 1x týdně upeču)
  • příprava většího počtu porcí najednou
  • vytvoření vlastního receptáře
  • vyladění obsahu spíže

Komentovat