3 kroky, díky kterým (už konečně) může jíst zdravě každý

0
1211
zobrazení
3 základní kroky, díky kterým každý může jíst a vařit zdravě
Autorem fotografie je restartujse/Pavla R.

Nemám moc ráda slovo zdravé jídlo, spíš jídlo kvalitní, hodnotné, pro tělo přínosné… a nebo prostě jen JÍDLO. Protože popravdě řečeno, spousta věcí vydávaných za jídlo jídlem není a já tomu tak říkat nehodlám. Jídlo samo o sobě by vždycky mělo znamenat přínos pro naše tělo.

Často kolem sebe vidím lidi ládující se vším možným a nebo poslouchám stesky, že připravovat si pořádné jídlo je složité, zdlouhavé, že nevědí, jak na to, že nemají čas… a hlavně že to prostě nějak nejde, i když by chtěli. Stačí přitom docela málo a dobře může jíst každý. Často se mi potvrzuje, že následující tři body zásadně zvýší pravděpodobnost našeho úspěchu. Jsou to takové tři kroky, které když uděláme, úspěch máme skoro zaručen.

Znát svoje chutě

Někdo je hodně konzervativní, co se týče chutí, a nerad zkouší novinky. Někdo naopak miluje experimentování. Ze zkušenosti vím, že se opravdu vyplatí vědět, jak to kdo má. A speciálně pokud se člověk chce naučit vařit a nebo chce připravovat kvalitní jídlo v nedostatku času. V těchto situacích totiž potřebujeme celý proces zjednodušit, zpříjemnit, potřebujeme z cesty odstranit všechny ty pomyslné klacíky.

Takže třeba když vím, že budu mít málo času a nebudu mít myšlenky na „vyváření“, budu sahat po našich jednoduchých domácích klasikách. V zimě se zas výborně hodí být nachystaný na polévky, s přibývajícími stupni na teploměru se zase více zásobuju zeleninou. Tohle totiž snižuje pravděpodobnost, že se mi pak „nebude chtít“. Protože samozřejmě… daleko spíš se pustíme do přípravy něčeho, co nám chutná.

Mít po ruce správné recepty

Čím dál tím více chápu vedení klasických notesů z recepty, jako to kdysi mívala moje mamka. Mít po ruce recepty, které mám ráda, se speciálně vyplatí ve chvílích spěchu nebo prázdné ledničky. Jsou to převážně recepty, u kterých nemusíte nic zkoumat, jen dáte pár věcí dohromady a vždy víte, že si s chutí dáte výsledek. (Vlastně tohle byl jeden z důvodů, proč jsem založila foodnotes – pro shromáždění dobrých osvědčených receptů)

Nicméně musím říct, že je dobré mít ještě další dva typy receptů někde vypíchnuté. Za prvé to jsou recepty, které chceme vyzkoušet. Když máme náladu na něco nového, je dobré takové situace hnedka využít. A proto mít pár takových receptů po ruce. Dále se vyplatí mít seskupené recepty třeba pro využití různých sezónních surovin, které se nám může poštěstit nakoupit ve větším množství. No a koneckonců často oceníme i recepty zaměřené na přípravu trošku problematičtějších surovin, které ale chceme zařadit do jídelníčku.

Takže abych to shrnula….vyplatí se mít po ruce seznam receptů:

  • oblíbených rychlých klasik, na které budeme mít vždycky chuť
  • nových, které chceme vyzkoušet
  • k využití sezónních surovin a obtížněji využitelných ingrediencí

Mít doma správné suroviny

A nakonec, pokud chceme vařit, musíme mít z čeho, že? Občas ale vůbec není těžké na to zapomenout :). Naše zásoby surovin by se měly odvíjet od předchozích dvou bodů. Je důležité si uvědomit, že opravdu suroviny jsou potřeba a bez nich jsou naše snahy zbytečné. Nejlepší je veškeré činnosti týkající se právě surovin zjednodušit a zautomatizovat. Ostatně tomuto tématu jsem se věnovala v článku o tom, jak výhodné je vyladit si svůj nákupní seznam.

 

Pokud budete mít kdykoliv problém s tím vydržet (a nebo vůbec začít) dobře jíst, zkuste se vrátit k těmto třem bodům. Pokud si je budete moci odškrtnout jako splněné, úspěch máte prakticky zaručený! 🙂

Komentovat