10 důvodů, proč si vyladit seznam potravin do zásoby

0
2059
zobrazení
Proč si vyladit svůj seznam potravin do zásoby
Autorem originálního snímku je Pexels

S jídlem a spíží je to podobně jako s oblečením a šatní skříní. Není potřeba mít ani žádný speciální talent a člověk má pocit, že nemá co jíst a z čeho vařit. Často je to proto, že naše zásoby nemají zrovna nejideálnější podobu. Když se to stane jednou za dlouhou dobu, tak se to přežije. Ovšem pokud člověk chce žít zdravý život, prázdná spíž mu značně zkomplikuje veškeré snažení. Jelikož jsem k tomuhle zjištění docházela opakovaně, rozhodla jsem se, že si musím bezpodmínečně vytvořit svůj seznam potravin, které bych měla mít v zásobě. A přiznám se, ještě mám co ladit. Vím ale, proč to dělám…

Úspora času při přemýšlení o nákupu. Vymýšlet seznam jídel, sepisovat potřebné suroviny, kontrolovat spíž… Občas je to potřeba, nicméně jednou týdně nebo častěji věnovat větší množství času této aktivitě je podle mě čas

ztracený. Vymýšlet menu, ano, to dělám a považuju to za zjednodušení. Většina jídel je ale ze surovin, které mám doma a nebo na seznamu. Mám o nich přehled a nemusím se jimi vůbec zabývat. Řeším pak jen suroviny, které doma nemám – vím, že je nemám a hned je píšu na seznam na nákup.

Úspora času při samotném nakupování. Poměrně dlouho jsem fungovala s takovým polovičatým seznamem potravin. Nicméně díky tomu už přesně vím, co v jakém obchodu koupím a mám i trasu, po které obchod proběhnu a vše potřebné naberu. Díky tomu je nákup skutečně bleskovou záležitostí.

Vše pod kontrolou. Navazuju na předchozí body. Mít domácí zásoby pod kontrolou šetří čas a eliminuje riziko, že si vymyslíme jídlo, které nebude z čeho uvařit. Taky ale sníží pravděpodobnost, že se něco zkazí. Je to jako v obchodě – kde se zboží obrací, tam víte, že je čerstvost zaručena.

Eliminujeme riziko nákupu nesmyslů. To je stejné jako s nákupem čehokoliv jiného. Pokud víme, co potřebujeme, a zaměříme se jen na to, vyhneme se impulzivnímu nakupování nebo pořízení věcí jen proto, že jsou v akci.

Správný výrobek ze správného obchodu. Ještě se mi nestalo, že bych mohla nakupovat jen na jednom místě. Mám několik obchodů a hlavně určité produkty, které můžu koupit jenom někde. Vím třeba, že pro máslo můžu jen do dvou, v ostatních ho mají buď o dost dražší a nebo nemají normální máslo (ale nějaké ztužené náhražky). Takže ve finále mám takové miniseznámky pro různé obchody a už musím počítat s tím, že si do nich budu muset naplánovat cestu. Díky systému to jde ale docela snadno a hlavně během té jedné cesty pořídím všechno, na nic nezapomenu.

Není třeba (tak často) číst etikety. Čtení etiket je otrava, ale dneska bohužel nezbytná věc. Jelikož to zabírá hodně času a já se u toho rozčiluju, snažím se to eliminovat. Pokud tedy mám svůj seznam produktů, i tomuhle se skoro vyhnu. Občas to překontroluju, jestli mi náhodou něco nevylepšili, ale jinak vím, že to je v pohodě. A samozřejmě, taky mám skupinu výrobků a značek, které v regálech dokonale přehlížím :).

Usnadnění při plánování jídelníčku. Pokud máte přehled ve svých zásobách, mnohem snadněji naplánujete jídla dopředu. A hodně snadno můžeme mít naše stálice nejen ve spíži, ale i na talíři. Takže jídelníček se vlastně tak trochu plánuje sám.

Tipy na rychlou pomoc. Znáte to, když přijdete domů, dokonale hladoví a vůbec netušíte, co budete jíst? Tak přesně v takovou chvíli oceníme dobré zásoby. Vždy totiž můžeme mít po ruce několik potravin, které jsou jak dělané pro tyto případy. Potraviny výživné, velmi rychle zpracovatelné a samozřejmě chutné. (Za mě k nim rozhodně patří kvalitní luštěniny v plechu nebo mražená zelenina. )

Vychytávky pro levné vaření. Výborná jídla můžeme často uvařit i dost levně. Jen stačí vědět, jak na to.  Často je to totiž o levné základní surovině a pár vychytávkách. Tyto doplňkové ingredience můžeme mít vždy v zásobě. Typicky je to třeba různé koření, omáčky a pasty (chilli atd.), sušená rajčata, houby, kapary, dobrá hořčice… Je toho spousta a dokáže to divy.

Optimalizace úložných prostor. Nevím jak vy, ale já mám v kuchyni pořád málo místa. Taky jsem mívala různé pytlíky, krabičky, skleničky… Když ale víte plus mínus, jaké potraviny potřebujete doma mít, jaké skladovací podmínky potřebují a které jsou ty nejčastěji používané, snadněji tomu svůj prostor přizpůsobíte. Můžete pak skutečně potraviny zorganizovat tak, aby se dobře skladovaly, snadno se v nich udržoval pořádek a byly vždycky po ruce.

Můj seznam potravin je ve fázi rozpracování a pořád to ještě není ono. Co vy, máte nějaký? Nebo se do něj dáte?

Komentovat